Bondage & Veiligheid

Er wordt veel geschreven over bondage veiligheid. Helaas echter zelden over de zaken waar het werkelijk om gaat. Bijvoorbeeld over het feit dat aandoeningen als cara, (ademhalings – en -longaandoeningen), hartklachten, diabetes, epilepsie en obesitas (overgewicht) meestal niet goed combineerbaar zijn met bondage. En ook al niet over het feit dat sommige cosmetische ingrepen bijvoorbeeld borstimplantaten of buikwand correcties en bepaalde vormen van bondage ook geen verstandige combinatie zijn. Bij een steriliseerde man is het bijvoorbeeld ook oppassen met de zijkanten van het scrotum. Veel van wat je op het internet leest, is ondeskundige en theroretische informatie die weinig of niets met de werkelijkheid van bondage te maken heeft en vaak ronduit slecht of zelfs gevaarlijk advies is. Een redelijke lichamelijke conditie is wel het minste, waarover zowel dominant als onderdanige moet beschikken. Yoga is een hele goede manier om je lichaam beter geschikt te maken voor bondage, zeker voor vormen van Shibari -Japanse Bondage. Sporten fitness zijn dat zeker niet. De reden yoga verlengt je spieren en pezen, sporten en fitness maakt ze juist korter en dikker, waardoor je soepelheid verliest.   Voor bondage is soepelheid belangrijker dan kracht. Neem ook eens rustig de tijd om je in het menselijk lichaam, de locatie van organen, botten, en aderen te verdiepen. Dat geldt voor beide partners. Weten wat er gebeurd, ook wanneer je de ontvangende partij bent, is de belangrijkste stap als het om veiligheid gaat.

Nuttige Veiligheidstips:

Fietsen kun je niet leren via een schriftelijke curcus. Zo is het met bondage ook.        Boeken en kwalitatief goede internet sites zijn handige en nuttige hulpmiddelen, maar onvoldoende als het gaat om het werkelijk doen. Natuurlijk, iemand aan een bed vastbinden kan ook zonder les, maar zeker wanneer je de Japanse bondage kant uit wilt gaan is les nemen stap 1 op weg naar veiligheid, en met plezier bonderen. Probeer nooit zomaar foto,s of films na te doen. De meeste foto,s die je op het internet tegen komt komen uit sm porno video,s. Niet zelden zijn dat trickshots en in elk geval kun je aan de foto niet zien of dat wat je ziet een paar seconden heeft geduurd of echt enige tijd. Bovendien, zeker bij Japanse bondage is er vaak sprake van goed getrainde en ervaren modellen, die met hun lichaam dingen kunnen die niet iedere leek zomaar kan doen.

Bondage touw:

Gebruik alleen kwaliteits touw. Voor de leek is het ene touw lastig van het andere te onderscheiden. Ga naar een vertrouwd en deskundig adres, wanneer je touw koopt, en kies bij twijfel altijd voor professioneel klimtouw. Dat is ervoor gemaakt. Touw uit watersportwinkels en bouwmarkten is veelal niet geschikt als bondage touw. Dat is doorgaans te dik, te stug en kan gemakkelijk brandwonden (ropeburn) veroorzaken. Ga je bonderen, leen dan nooit touw van iemand anders, maar gebruik alleen je eigen set touw.

Touw voor bondage kan je het beste kopen bij bergsport winkels, zij hebben touw dat betrouwbaar is en in diverse diktes en kleuren. Maar ook bij mensen die demonstraties geven in Japanse bondage, zij verkopen ook vaak touw dat geschikt is voor bondage.

Wat je ook leest op het internet, een verbandschaar is GEEN veiligheidsmiddel. Verbandscharen breken en komen niet door touwen heen. Koop een goed mes met een halfronde top ( een zo geheten zeilmakersmes) of een ropecutter verkrijgbaar bij de bergsportwinkel. In de meeste gevallen is het los maken van de knopen trouwens een snellere en veiliger methode. Leg nooit touwen, knopen of lussen in of over gewrichten, maar werk erboven of er onder. In een rond een gewricht liggen zenuwbanen en slagaderen dicht aan de huid oppervlakte en zijn ze niet omringd door spier – bind – vetweefsel, maar door bot. Afklemmen en zenuwbeschadigingen zijn in de buurt van gewrichten het grootste risico. Bovendien kan het touw als een hefboom gaan werken, het gewricht disloceren ontwrichten, verdraaien of zelfs uit de kom drukken en kapsels beschadigen. Sommige posities bijvoorbeeld dubbel gevouwen zitten of liggen, of zelfs op de buik liggen kunnen heel gemakkelijk ademnood veroorzaken. In combinatie met borst of lichaamsharnassen of wanneer de armen op de rug liggen wordt het risico nog groter. Dat gevaar kan net zo groot zijn als het gevaar van een touwtje om de hals. Buikspieren zijn een verwarrende term. Feitelijk zitten er in de buik nauwelijks spieren. De buik is juist een verzameling van voornamelijk losse beweeglijke en weke organen zoals maag, lever, en darmen. Strakke lussen rond de middel en vooral knopen op de verkeerde plaats kunnen gemakkelijk misselijkheid, maagpijn en darmklachten veroorzaken die soms dagenlang kunnen aanhouden. Overgewicht is een gevaar bij alle vormen van bondage. Het gewicht zelf kan gemakkelijk ademnood veroorzaken, touwen snijden al snel dieper in en uiterlijke signalen, zoals het blauwig of wit worden van de huid bij een gebrekkige bloedtoevoer, komen veel trager op. Bovendien, mensen met overgewicht doen toch al een behoorlijke aanslag op hun hart, bloedsomloop, en ademhaling. Die effecten worden door bondages al heel snel versterkt.

Herken de vijf uiterlijke signalen van potentieel gevaar:

Trillende lippen

Oppervlakkige of hijgerige, snelle ademhaling

Overmatig transpireren of rillen

Verkleuring van de lippen

Plotselinge duizeligheid of flauwvallen.

 

Doe nooit zomaar dingen waar je niet zeker van bent. Met uitproberen is helemaal niets mis mee. Maar maak er dan een probeer sessie van, zodat je rustig samen dingen kan uitzoeken. Tenslotte: zorg voor voldoende toevoer van energie tijdens bondage sessies. Regelmatig iets eten zoals chocolade, banaan, druivensuiker is een must en dat geldt ook voor voldoende drinken zoals sport drankjes, vruchtensap, gewoon water, vermijd koolzuurhoudende dranken en alcohol. Gebrek aan energie is de voornaamste oorzaak van duizeligheid of flauwvallen tijdens bondage sessies.

Aanvulling door Aisha:

Het moet duidelijk zijn dat in bdsm sessies geen alcohol wordt gedronken.                   Bondage is ook prima te doen met leren pols en enkelboeien of metalen hand en voetboeien.

Ga eens naar de kamasutra beurs en bezoek het sm eiland, daar worden demonstraties gegeven in Japanse bondage. Spreek gerust deze mensen aan voor advies. Volg een bondage curcus om bondage onder de knie te krijgen, ook worden er curcussen en workshops gehouden in Japanse bondage. Op mijn website staan foto,s en voorbeelden van bondage.

Het belangrijkste na een sessie, geef elkaar feedback wat je goed vond gaan en wat minder, en geef aan wat er beter kan.

Bron. van dit hoofdstuk – besloten bdsm groep op facebook. Met dank aan Karlijn, voor haar toestemming om het hier te plaatsen.